Skoči na glavno vsebino

DSC_0134

Na prvo počitniško soboto, 29. 10. 2016, so se učenci izbirnih predmetov Poskusi v kemiji, Kemija v življenju in Elektrotehnika, skupaj s spremljevalci, odpeljali v Ljubljano na ogled razstave Muzeja Nikole Tesle »Človek prihodnosti«. V Cankarjevem domu smo lahko občudovali makete in delujoče modele izumov Nikole Tesle, hidroelektrarne na Niagari, laboratorijev na Long Islandu in v Colorado Springsu, letala za navpično vzletanje ter modele indukcijskih elektromotorjev, transformatorja, ladjic na daljinsko vodenje, vrtečega magnetnega polja, črpalke, turbine … S pomočjo večpredstavnih informacijskih panojev smo spoznali življenjepis genialnega znanstvenika, inženirja, izumitelja in vizionarja, ki je večino časa ustvarjal v ZDA. Tam je tudi uresničil in patentiral okoli tristo izumov v elektro-inženirstvu in strojništvu. Številne njegove inovacije so še danes izjemnega pomena.

Navdušil nas je tudi zabaven vodič, ki nam je razkazal še Galusovo, Linhartovo, Štihovo in Kosovelovo dvorano Cankarjevega doma ter nam postregel s številnimi zanimivimi – celo osupljivimi tehničnimi in zgodovinskimi podatki o stavbi.

Vrhunec dneva pa je v urici prostega časa za nas predstavljal sprehod po ulicah in trgih sončne ter živahne Ljubljane, kjer se je ta dan odvijal maraton za otroke. Upamo samo, da takšen dan čim prej ponovimo, saj v Ljubljani zanimivosti ne manjka.

Prepričajte se v fotogaleriji.

(Skupno 105 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost