Skoči na glavno vsebino

ZDRAVA ŠOLA

Priporočila za dobro spanje šolarjev in mladostnikov

Študija je pokazala, da tablice in pametni telefoni otrokom kratijo spanec

Otroci, ki imajo v svojih sobah pametne telefone in tablične računalnike, manj spijo kot tisti, ki nimajo dostopa do sodobnih naprav, je pokazala ameriška študija. Sodobne naprave jih prikrajšajo za 21 minut spanca, televizor pa za 18 minut.

Otroci, ki imajo v sobah dostop do sodobnih tehnologij, pogosteje tožijo zaradi pomanjkanja spanca, kažejo izsledki študije, objavljene v ameriški strokovni reviji Pediatrics. V njej je sodelovalo 2048 šolarjev iz Massachusettsa, starih od 9 do 12 let, ki jih ponoči pogosto zbujajo tekstovna sporočila in spletni klepet.

Slabši učni uspeh, vedenjske motnje, povečanje teže

Vodja študije Jennifer Falbe s kalifornijske univerze je poudarila, da so mali zasloni v spalnem okolju povezani s pomanjkanjem počitka oziroma spanca. »Izsledki naj bodo opozorilo staršem, da otroci v svojih sobah ne potrebujejo neomejenega dostopa do zaslonov,« je dejala. »Posledice prekratkega spanca in slabše kakovosti spanja se lahko izkazujejo kot zmanjšana sposobnost učenja, vedenjske težave, povečanje teže ali negativen vpliv na imunski sistem.«

Ugotovitve so zadnje v vrsti raziskav, v katerih so znanstveniki opozorili na povezavo med pametnimi komunikacijskimi aparati in slabšim spanjem ter tudi na zdravstvene težave, kot je pridobivanje teže. Ena izmed študij je prejšnji mesec pokazala, da odrasli, ki pred spanjem uporabljajo svetleče elektronske bralnike, slabše spijo od tistih, ki berejo navadne knjige. Izsledki nakazujejo, da močni in utripajoči zasloni motijo našo biološko notranjo uro.

Zaradi aparatov motena biološka ura

Človeški organizem potrebuje svetlobo in temo, da uravnava cirkadijski ritem – telesne, duševne in vedenjske spremembe v 24-urnem ciklusu. Notranja ura naših možganov s količino svetlobe določi, kdaj naj proizvedejo več hormona melatonina, ki nas uspava. Znanstveniki, ki raziskujejo spanje, ugotavljajo, da se je od izuma električne razsvetljave človeška notranja ura za spanje premaknila za šest ur. Ker otroci, ki so sodelovali v raziskavi, spijo s tablicami ali pametnimi telefoni v bližini obraza, se melatonin sprošča kasneje v primerjavi s televizorjem, čemur gre pripisati razliko med 21 in 18 minut manj spanja.

Vir: STA, www.bloomberg.com

(Skupno 266 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost